Archief

De Opkamer – uitgave 1 – 2000
Opkamer nummer drie van 1997. Aan dit nummer werkten mee: Frederik Lucien De Laere, Menno Wigman, Timo Nisch, Frederike Huygen, Tommy Wieringa, Max van Norden, Hans van der Kamp.

< http://www.opkamer.org/de-opkamer-1-2000/ >

Elspeet conferentie – 2000
Van der Kamp werd in 1996 namens De Opkamer gevraagd om voor een zaal boekverkopers iets te vertellen over het internet. Omdat internetverbindingen onbetrouwbaar konden zijn in die tijd, besloot hij allerlei boekensites eerst maar te downloaden naar zijn harde schijf zodat er niets mis kon gaan bij de presentatie. Die sites leveren nu een interessant tijdsbeeld op.

< http://www.opkamer.org/elspeet-conferentie/ >

De Opkamer – uitgave 3 – 1999
Opkamer nummer drie van 1997. Aan dit nummer werkten mee: Frederik Lucien De Laere, Menno Wigman, Timo Nisch, Frederike Huygen, Tommy Wieringa, Max van Norden, Hans van der Kamp.

< http://www.opkamer.org/de-opkamer-3-1999/ >

De Opkamer – uitgave 3 – 1997
Opkamer nummer drie van 1997. Aan dit nummer werkten mee: Hans van Straten, Menno Wigman, Timo Nisch, Edwin de Clerck, Th. Gaasbeek Sr., Marc Schoorl, Hans van der Kamp.

< http://www.opkamer.org/de-opkamer-3-1997/ >

De Opkamer – uitgave 2 – 1997
Opkamer nummer twee van 1997. Aan dit nummer werkten mee: Hans van Straten, Jos de Wit, Menno Wigman, Timo Nisch, Edwin de Clerck, Th. Gaasbeek Sr., Marc Schoorl, Karel Marter, Jasper Wielaert, Arnout Kors, Erik van Straten, Hans van der Kamp.

< http://www.opkamer.org/de-opkamer-2-1997/ >

Boekenbal – 1996
Hoewel CPNB-directeur Henk Kraima er alles aan had gedaan om te voorkomen dat de redactie van De Opkamer live verslag zou doen vanaf het Boekenbal, kwam de redactie diezelfde avond nog on line met foto’s en snedige commentaren.

< http://www.opkamer.org/boekenbal-1996/ >

De nacht van de Poëzie – 1996
Een weergaloos verslag van de Nacht van de Poëzie door Theo Gaasbeek voor De Opkamer. De NOS had het alleenrecht op het maken van geluidsopnamen tijdens de Nacht, maar Theo wist toch de benodigde geluidsfragmenten te verkrijgen door buiten het zicht van bestuur en medewerkers van de NOS een microfoon bij een ventilatieschacht te houden.

< http://www.opkamer.org/nacht-van-de-poezie-1996/ >

Mondzeer en de Reuzenkreeft
De Opkamer fungeerde ook als portal voor uitgaven en webwinkels van derden. Mondzeer en de Reuzenkreeft is daar een mooi voorbeeld van. Een gedrukt tijdschrift voor literatuur dat ook een webvariant kende. Prachtig vormgegeven.

< http://www.opkamer.org/mondzeer-en-de-reuzenkreeft/ >

Het seizoen – 1996 / Meulenhoff
Het is te danken aan de vooruitziende blik van commercieel directeur Peter van Gorsel dat deze uitgave tot stand kwam. Zijn artistieke compaan, zondagsdichter Maarten Asscher, vond het allemaal maar niets en begon na een maand te klagen waarom de uitgave nog niet van het internet was verwijderd. Een beetje zoals je de krant van gisteren bij het oud papier legt. Dat het even duurde voordat zoekmachines niet meer naar de pagina’s verwezen snapte hij al helemaal niet.

< http://www.opkamer.org/het-seizoen-1996-meulenhoff/ >

Opgewarmd Leven – 1995-1997
In het begin was het voor de redactie van De Opkamer bijzonder moeilijk om auteurs te vinden. Zeker in 1995 werd het door schrijvers als een schande gezien om iets op het internet te publiceren. Vandaar dat we wel eens wat klassiek werk in het tijdschrift brachten en met goed gemoed de dichter die al een paar honderd jaar dood was in ons colofon vermeldden. In 1997 werd Opgewarmd Leven een aparte rubriek en is daarna naar mijn beste weten nooit meer aangevuld.

< http://www.opkamer.org/opgewarmd-leven/ >

De Opkamer – 1995
Dit is zeker niet de eerste uitgave. Ik ben nog aan het zoeken in dozen vol floppy’s naar eerdere versies. Het zoeken wordt enigszins bemoeilijkt door het feit dat ik echt een bijzonder beroerde USB-floppylezer heb aangeschaft.

< http://www.opkamer.org/de-opkamer-1995/ >