Diezelfde vraag weer

Om de zoveel tijd duikt de vraag op wanneer mijn persoonlijke homepage op xs4all.nl uitgebreid werd met bijdragen van andere auteurs en tevens voorzien werd van het bestand colofon.htm waarin duidelijk gemaakt werd dat er inmiddels geen sprake meer was van een persoonlijke pagina, maar een tijdschrift.

Wanneer? Een goede vraag waar ik geen sluitend antwoord op kan geven. Dat antwoord zou dankzij het gebruik van computers toch zo makkelijk te geven moeten zijn. Elk bestand heeft immers een time stamp.

Een webpagina bestond indertijd uit twee soorten bestanden, graphics in GIF-formaat en HTML-bestanden. Ga ik in mijn archief kijken dan vind ik GIF-bestanden, gemaakt in Paint Shop Pro v2 en v3, waarvan de oudste bestanden – gebruikt voor het tijdschrift – in september 1994 zijn gemaakt.

Vreemd genoeg zijn de HTML-bestanden uit 1995. Veiligheidshalve heb ik de geboorte van de Opkamer dus aan 1995 gekoppeld. Ik weet dat dit niet de werkelijkheid is zoals ik mij die herinner.

Hoe ontstaat zo’n onduidelijkheid dan?

Eigenlijk heel simpel. Ik had beperkte computervaardigheden en de vroegste HTML-bestanden zijn op de Unix-server zelf – aan de prompt – geschreven in een programma dat naar mijn beste weten Pico heette. Met dat programma was het mogelijk om HTML-pagina’s direct op de server zelf te creëren. Een uiterst omslachtige methode, maar ik had geen idee hoe het anders moest. Ook wist ik niet hoe ik die in Pico geproduceerde pagina’s weer naar mijn desktop moest halen als back-up.

Dus die bestanden ontbreken. De graphics met een time stamp uit 1994 zijn er wel. Het is een half bewijs dat de Opkamer als tijdschrift in 1994 al bestond. Maar een half bewijs telt niet.

Vandaar 1995.

Er zijn natuurlijk andere argumenten aan te voeren waarom 1994 wel klopt. De Digitale Stad Amsterdam had de Opkamer nooit aan het Boekenplein geplaatst naast de Groene Amsterdammer, de Koninklijke Bibliotheek en het Laurens Jansz. Costerproject als de Opkamer een persoonlijke homepage was geweest van een schrijver zoals ik die slechts één roman in de winkel had liggen.

Maar het zou wel een mooi verhaal zijn geweest als de Opkamer zomaar uit het niets op De Digitale Stad was ontstaan. Dat klinkt veel romantischer dan het geploeter van een halve digibeet die met Pico webpagina’s maakte op een betaald account bij xs4all.nl en die maandelijks ook nog eens een telefoonrekening had tussen de 600 en 900 gulden omdat het programmeren van HTML online via een trage telefoonlijn geschiedde.
 

Plaats een reactie