Starr Report

Starr Report
Wachten op het Starr Report
Wat doe je als redactie in de jaren negentig op een medium als het internet waar geen stuiver te verdienen valt? Je probeert producten aan te bieden die niet van papier zijn, maar ook weer niet zo makkelijk te negeren zijn als websites. Je gaat cd’s produceren. Echt logisch klinkt het nu niet meer, maar toen leek het een trefzekere strategie.

We hadden al audio cd’s geproduceerd met werk van dichters uit lang vervlogen jaren, maar die verkochten niet. Zelfs de Blindenbibliotheek wilde er niet voor betalen. Het samenstellen van een bloemlezing voor een gevestigde uitgeverij leek nog wel de meest logische oplossing om uit deze digitale hongerwinter te komen, maar dat zou een knieval zijn naar de mannen en vrouwen die in onze ogen tot ‘het houthakkersgilde’ behoorden.

Meer nog dan een redelijk honorarium zaten wij te wachten op een moment dat het internet definitief door zou breken. Een publicatie die de wereld op z’n kop zou zetten en op het internet zou worden gelanceerd.

Dat moment kwam met het verschijnen van het Starr Report, de aanzet tot de impeachmentprocedure van president Bill Clinton. Een rapport dat zo lijvig was dat papieren media er niets mee zouden kunnen, hooguit wat details citeren die smeuïg genoeg waren om een sensatiebelust publiek te charmeren.

De redactie van De Opkamer was er klaar voor. We hadden al meer dan 500 spotprenten op het internet verzameld en op de dag van het verschijnen zaten we ook de pagina’s van verschillende mirror sites te verversen om er direct bij te zijn zodra het rapport on line kwam, doodsbang dat de .gov servers het zouden begeven onder de ‘load’. Dat gebeurde ook af en toe, maar toen hadden wij het rapport al binnen. De cd-labels waren van tevoren geprint en inderdaad – ruim voor de gevestigde media – hadden we het complete Starr Report op cd-rom in twee Amsterdamse boekhandels liggen.

cd Starr ReportWe verkochten welgeteld één exemplaar. Aan een Amerikaanse toerist. Althans, dat is het verhaal. Er is nog een andere versie van datzelfde verhaal, verteld door een boekverkoper die gezien had hoe de boekhandelaar zelf een exemplaar achterhield om ons net al te zeer teleur te stellen.

U kunt die CD, inclusief de spotprenten nu hier downloaden. Het is geheel gratis, dus we verwachten nu minimaal twee downloads.

< http://www.opkamer.org/wp-content/zips/starr_cd.zip >

Plaats een reactie